Frytki z cukinii

Opublikowano w 8 października 2025 22:01

 

Sezon grillowy raczej możemy uznać za zamknięty. W lodówce znalazłam jeszcze kilka mini cukinii, które nie zdążyły już zaliczyć rusztu.

Dlatego dzisiaj postanowiłam zrobić frytki z cukinii. Przepis banalnie łatwy a jest to świetny finger food na spotkanie ze znajomymi czy zwykła przekąska.


Składniki:

2 cukinie (ja użyłam kilka mini cukinii, świetnie sprawdzają się na frytki)

3 jajka

3/4 szklanki mąki pszennej

szklanka bułki tartej

80-100 g tartego parmezanu

kilka łyżek oliwy z oliwek (użyłam czosnkowej)

łyżka papryki słodkiej

łyżeczka ziół (mogą być prowansalskie, ja użyłam toskańskich)

płaska łyżeczka soli

 

Zaczynamy!

 

1. Cukinię umyj i pokój w grubsze paski (nie powinny być cieńsze, niż 1,5 - 2 cm.

 

2. W miseczce roztrzep jajka i dodaj do nich sól i przyprawy oraz oliwę. Wszystko dokładnie wymieszaj.

 

3. W miseczce lub pojemniku wymieszaj bułkę tartą z parmezanem, a do kolejnej wsyp mąkę.

 

Nagrzej piekarnik na 200 stopni. 

 

Kawałki cukinii najpierw obtaczaj delikatnie w mące, potem strzepnij jej nadmiar. Następnie zanurzaj je w masie jajecznej, a potem w bułce z parmezanem.

Tak obtoczoną cukinię wykładaj na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ważne, aby frytki się nie stykały - wtedy się skleją.

Piecz ok. 25-30 minut.

 

Do frytek świetnie pasują różnego rodzaju dipy, np. tzatziki.

 

Smacznego! :)