Sezon grillowy raczej możemy uznać za zamknięty. W lodówce znalazłam jeszcze kilka mini cukinii, które nie zdążyły już zaliczyć rusztu.
Dlatego dzisiaj postanowiłam zrobić frytki z cukinii. Przepis banalnie łatwy a jest to świetny finger food na spotkanie ze znajomymi czy zwykła przekąska.
Składniki:
2 cukinie (ja użyłam kilka mini cukinii, świetnie sprawdzają się na frytki)
3 jajka
3/4 szklanki mąki pszennej
szklanka bułki tartej
80-100 g tartego parmezanu
kilka łyżek oliwy z oliwek (użyłam czosnkowej)
łyżka papryki słodkiej
łyżeczka ziół (mogą być prowansalskie, ja użyłam toskańskich)
płaska łyżeczka soli
Zaczynamy!
1. Cukinię umyj i pokój w grubsze paski (nie powinny być cieńsze, niż 1,5 - 2 cm.
2. W miseczce roztrzep jajka i dodaj do nich sól i przyprawy oraz oliwę. Wszystko dokładnie wymieszaj.
3. W miseczce lub pojemniku wymieszaj bułkę tartą z parmezanem, a do kolejnej wsyp mąkę.
Nagrzej piekarnik na 200 stopni.
Kawałki cukinii najpierw obtaczaj delikatnie w mące, potem strzepnij jej nadmiar. Następnie zanurzaj je w masie jajecznej, a potem w bułce z parmezanem.
Tak obtoczoną cukinię wykładaj na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ważne, aby frytki się nie stykały - wtedy się skleją.
Piecz ok. 25-30 minut.
Do frytek świetnie pasują różnego rodzaju dipy, np. tzatziki.
Smacznego! :)